Betalingen verlopen steeds vaker digitaal en het winkelpubliek wordt steeds handiger: contactloos of zelfs pasloos pinnen met je smartphone is helemaal niets bijzonders meer. Een vraag die bij veel retailers dus speelt is: ‘moet ik nog wel investeren in cash?’ In deze blog zet sales manager Tom Achterhoek een aantal overwegingen op een rij.
Investeren in cash is investeren in klantrelaties
Een niet te onderschatten groep mensen betaalt nog steeds liever contant. Volgens onderzoek van de consumentenbond verliep in 2020 nog 21% van alle transacties in cash, ondanks Corona. Dat is nog ruim een vijfde van alle betalingen. En dat zijn echt niet alleen de ouderen.
Cash is nog steeds een wettig betaalmiddel, dat mensen dus met het volste recht mogen gebruiken. Door te investeren in gedegen, moderne contante betaalmogelijkheden bied je mensen in deze klantsegmenten een completere service en voldoe je aan je wettelijke plicht. Met de juiste combinatie van elektronische en analoge middelen hoeft het helemaal niet omslachtig te zijn. Je doet er je klant én je medewerkers kortom een plezier mee.
Het een staat het ander ook niet in de weg: degenen die wel digitaal willen, kunnen dat ook gewoon. Maar voor mensen die elektronisch betalen niet prettig vinden, is het extra fijn dat het bij jou wél contant kan.
En laten we wel wezen, naast onze pasjes en mobiele apps hebben we nog steeds bijna allemaal contant geld in de knip, omdat dat gewoon makkelijk is. In veel stedelijke gebieden staan bijvoorbeeld nog veel oude parkeermeters, waar we contant wisselgeld van terugkrijgen. Of als we op de markt boodschappen doen. Zeker als het om kleine bedragen gaat komen die die losse euromunten of een briefje van 10 nog wel eens van pas.

Investeren in cash is investeren in veiligheid
Dan is er nog een praktische overweging. Contant geld is omslachtiger dat digitaal, want het is fysiek; je moet het steeds verplaatsen, tellen, wisselen en afstorten. Dat kost allemaal extra tijd en brengt potentieel risico met zich mee. Overvallers komen altijd zonder afspraak (de naam zegt het al). Er zijn soms ook medewerkers die de verleiding niet kunnen weerstaan en een greep uit de kassa doen. Dan heb je nog kans dat iemand per ongeluk verkeerd telt en dus een kasverschil creëert. Dat kan gebeuren, maar kost wel weer tijd om uit te pluizen.
En als dat allemaal goed gaat, heb je het probleem dat steeds meer banken hun dag- en avondkluizen sluiten, omdat het gebruik van contant geld wel degelijk terugloopt. Tegelijk betaalt een op de vijf klanten nog contant. Je kunt dus minder goed met je dagopbrengst terecht, waardoor je het onbeschermd moet oppotten tot een geschikt stortmoment.
Door bijvoorbeeld te investeren in onze Paystation bied je je klanten een eenvoudige automaat die meteen als kluis fungeert. Contant betalende klanten deponeren hun bedragen rechtstreeks in je kluis. Daar heeft niemand verder omkijken naar en niemand kan erbij. Wanneer ‘ie vol is komt Brink’s de machine legen. Je hoeft er zelf niet mee over straat. Het saldo wordt automatisch geteld en staat binnen een dag op je rekening en wisselgeld keert ‘ie ook automatisch uit. Makkelijker, veiliger en sneller en fijn voor zowel de contante betaler als je winkelpersoneel. Een totaalpakket dus, voor de de bakker op de hoek.
Content met contant? Ontdek jouw passende implementatie
Hoewel contante betalingen kortom dus teruglopen, zijn er nog steeds genoeg klanten die een contante betaalmogelijkheid op prijs stellen. Het is in Nederland nog steeds een vijfde van de inkomsten. En met een gedegen betaalsysteem hoeft het helemaal niet omslachtig te zijn, draagt het bij aan de veiligheid in je winkel en heb je er geen omkijken naar.