Steeds meer festivalorganisatoren kiezen voor ‘pin only’. Op het eerste oog resulteert dit in meer gemak, maar er zijn ook nadelen. Want cashless betaalsystemen zijn erg afhankelijk van de techniek en internetverbinding.
Op bijna alle grote evenementen betaal je als bezoeker voor muntjes om drank en eten mee te kunnen halen. Nu zie je steeds vaker dat je voor die muntjes alleen met pinpas kan betalen. De grote events komen zelfs met eigen betaaloplossingen.
Wie deze zomer een bezoekje bracht aan Tomorrowland, kon betalen met een ‘bracelet’. Het dancefestival, dat in twee weekends zo’n 400.000 bezoekers ontvangt, gebruikt dit polsbandje met betaalchip als prepaid-systeem. Opladen kan met je bankpas, creditcard of mobiel. En wat je niet hebt uitgegeven, wordt achteraf teruggestort.
Het is slechts één voorbeeld. Ook andere festivals kiezen vaak voor coins of tokens, die je op een wearable of app kunt laden. Anderen, zoals het North Sea Jazz festival (zo’n 30.000 bezoekers per avond), houden het op ‘pin only’.
Wat zijn nu de plussen en minnen van een cashless festival?
Je kunt concluderen dat de keuze voor cashless in de festivalwereld begrijpelijk is, maar niet zonder risico. Hoe je je betalingen ook organiseert, om vele duizenden dorstige bezoekers tevreden te stellen, zul je met een waterdicht systeem moeten komen. Een pinstoring zou desastreus zijn. En dat zijn zaken om rekening mee te houden.
Heb je hulp nodig met het regelen van geldzaken op evenementen? Bekijk deze pagina.