Skip to Content

Cashless festivals: wat zijn de gevolgen?

Steeds meer festivalorganisatoren kiezen voor ‘pin only’.  Op het eerste oog resulteert dit in meer gemak, maar er zijn ook nadelen. Want cashless betaalsystemen zijn erg afhankelijk van de techniek en internetverbinding.

Met hun enorme bezoekersaantallen staan festivals en events voor een grote uitdaging als het gaat om betalingen. Veiligheid en efficiëntie in het beheren en verwerken van de betalingen staat voorop. Ook de snelheid van de betaaltransactie is belangrijk; bezoekers willen gemak en geen rijen.

Eigen oplossingen

Op bijna alle grote evenementen betaal je als bezoeker voor muntjes om drank en eten mee te kunnen halen. Nu zie je steeds vaker dat je voor die muntjes alleen met pinpas kan betalen. De grote events komen zelfs met eigen betaaloplossingen. 

Wie deze zomer een bezoekje bracht aan Tomorrowland, kon betalen met een ‘bracelet’. Het dancefestival, dat in twee weekends zo’n 400.000 bezoekers ontvangt, gebruikt dit polsbandje met betaalchip als prepaid-systeem. Opladen kan met je bankpas, creditcard of mobiel. En wat je niet hebt uitgegeven, wordt achteraf teruggestort. 

Het is slechts één voorbeeld. Ook andere festivals kiezen vaak voor coins of tokens, die je op een wearable of app kunt laden. Anderen, zoals het North Sea Jazz festival (zo’n 30.000 bezoekers per avond), houden het op ‘pin only’.

Voor- en nadelen

Wat zijn nu de plussen en minnen van een cashless festival? 

  • + Veiligheid: Geen cash betekent minder kans op diefstal, verlies of fraude. 
  • + Snelheid: Contactloos pinnen of met een wearable, is makkelijker voor de medewerkers.
  • + Verwerking: Digitale betalingen staan direct op de rekening. Het geld hoeft niet te worden geteld, bewaard, opgehaald en verwerkt.
  • + Hygiene: Niemand zit aan het geld, dat is belangrijk op locaties waar met eten en drinken wordt gewerkt.
  • - Uitgaven zijn niet helder: Het betalen in coins of tokens vervaagt het beeld hoeveel euro je nu precies uitgeeft. Een valkuil voor bezoekers. 
  • - Fraudegevoelig: Cashless is niet per se ongevoelig voor fraude. De eerste festivals waar bezoekers via hun polsbandje betaalden, brachten ook incidenten met zich mee.
  • - Afhankelijk van techniek: Er is veel technologie voor nodig om de betaalautomaten op locatie werkend te krijgen. Ook voor het opladen van polsbandjes heb je verbinding nodig met het wereldwijde betalingsverkeer. Er zijn ervaringen dat de betaaltransactie niet tot stand lijkt te komen, maar dat achteraf toch bedragen zijn afgeschreven.

Dan toch cash?

Je kunt concluderen dat de keuze voor cashless in de festivalwereld begrijpelijk is, maar niet zonder risico. Hoe je je betalingen ook organiseert, om vele duizenden dorstige bezoekers tevreden te stellen, zul je met een waterdicht systeem moeten komen. Een pinstoring zou desastreus zijn. En dat zijn zaken om rekening mee te houden. 

Heb je hulp nodig met het regelen van geldzaken op evenementen? Bekijk deze pagina