Skip to Content

Wat als pinnen even niet werkt? Bereid je als ondernemer goed voor

In Nederland gebeurt ruim 80% van alle betalingen met pin. We rekenen massaal af met onze bankpas of telefoon, en contant geld is steeds minder aanwezig in onze portemonnee. Handig en snel – totdat het niet meer werkt. 

Een grote stroomstoring of cyberaanval kan het digitale betalingsverkeer tijdelijk platleggen. Denk aan situaties waarin pintransacties niet doorkomen, geldautomaten buiten gebruik zijn of online bankieren niet mogelijk is. De kans is klein, maar zeker niet ondenkbaar. Afgelopen jaar hadden we in Nederland meerdere pinstoringen en onlangs zaten grote delen van Spanje en Portugal urenlang zonder stroom. 

Daarom roept de overheid, samen met De Nederlandsche Bank, banken, consumentenorganisaties, retailkoepels, het Ministerie van Financiën en andere instellingen verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), Nederlanders op om voorbereid te zijn op een uitval van het betalingsverkeer van maximaal 72 uur. 
 
Wat betekent dit voor jou als ondernemer of retailer? 
Als pinnen of geld opnemen tijdelijk niet mogelijk is, moeten klanten kunnen betalen met contant geld. Daar kun jij als ondernemer nú al op inspelen. 

Zorg dat je:

  • Voldoende wisselgeld hebt om drie dagen (72 uur) te kunnen overbruggen
  • Veiligheid en opslag van contant geld op je locatie goed geregeld hebt
  • Inzicht hebt in je dagelijkse transacties en contante betaalbehoefte 

Wat ‘voldoende’ wisselgeld is, hangt af van jouw situatie. Denk aan het aantal betalingen per dag, de gemiddelde waarde per betaling en de maximaal verzekerde waarde van het contant geld op je locatie. Twijfel je over wat verstandig is? Neem gerust contact op met Brink’s – we denken graag met je mee. 

Een goede voorbereiding zorgt voor rust als het erop aankomt. Voor je bedrijf, je medewerkers én je klanten. 

Meer weten over hoe je je voorbereidt op dit soort noodsituaties?  
Op www.denkvooruit.nl van de Rijksoverheid vind je praktische informatie, zoals: 

  • Hoe je een noodpakket samenstelt
  • Hoe je in geval van nood een waarschuwing ontvangt
  • Welke risico’s in Nederland relevant zijn voor burgers en bedrijven