Skip to Content

Verbod op verkoop tabak in supermarkten: ben jij goed voorbereid?

Volgens nieuwe wetgeving mogen supermarkten vanaf 1 juli 2024 geen tabaksproducten meer verkopen. Tabak mag vanaf die datum alleen nog maar verkocht worden bij tankstations en tabaksspeciaalzaken. De verwachting is dat er de komende tijd dus meer tabaksspeciaalzaken bijkomen. Daarnaast wordt een stijging in de verkoop van tabak verwacht bij bestaande zaken. Dit kan gevolgen hebben voor het cashmanagement van deze winkels. Ben je hier als ondernemer goed op voorbereid? Onze betaalexpert Richard Elders praat je bij!  
 
Veiligheid in de winkel is natuurlijk het allerbelangrijkste. Zeker in een tabakszaak, vertelt Richard. “We zien dat in dit soort zaken medewerkers veelal alleen staan, en dat er vaak contant geld aanwezig is. Ondernemers met een tabaksspeciaalzaak bedienen namelijk een groep consumenten die nog regelmatig cash afrekent.” De eerste stap naar veiligheid is dan ook een goede check op de huidige maatregelen in de winkel. Richard kijkt daarvoor naar zowel de binnen- als buitenkant van de zaak.  

 

Neem je cashmanagement onder de loep 
De huidige regels schrijven voor dat de gevels van tabaksspeciaalzaken volledig moeten zijn afgeplakt, zodat er van buiten geen tabaksproducten zichtbaar zijn. “Een goed camerasysteem is dus cruciaal,” vertelt Richard. “Omdat buitenstaanders vaak niet naar binnen kunnen kijken, is het belangrijk dat medewerkers een goed overzicht hebben van de omgeving buiten de winkel.” Daarna kijkt Richard naar het cashmanagementsysteem. “Verwacht je dat je de komende tijd meer klanten gaat ontvangen die cash afrekenen? Dan loont het om je cashmanagementsysteem onder de loep te nemen. Een veilige en efficiënte oplossing voor de verwerking van contant geld is onze Paystation: een gesloten kassasysteem dat handmatige verwerking van cash aan de kassa automatiseert.”  

 

Geen omkijken naar 
De afgelopen tijd hebben wij bij meerdere tabaksspeciaalzaken een Paystation geplaatst. Zo ook bij Anton van Rinsum van Het Rokertje. Door het gesloten kassasysteem kan niemand bij het geld. Richard: “Klanten voeren zelf hun brief- of muntgeld in, waarna Paystation automatisch wisselgeld teruggeeft. Diefstal, fraude en kasverschillen zijn dus verleden tijd. Ook telt het apparaat het geld wat erin gaat, dus je hoeft ook geen kasopmaak meer te doen. Is de Paystation vol? Brink’s plant automatisch transport in om het geld op te halen. Als ondernemer heb je er dus eigenlijk geen omkijken naar.”

Plan van aanpak

Neem de volgende stappen ter voorbereiding om inzicht te krijgen in je betaalprocessen en veiligheid.

  1. Check de huidige veiligheidsmaatregelen binnen én buiten je zaak 

  1. Check je huidige cashmanagementsysteem: hoe wordt contant geld nu verwerkt? 

  1. Verdiep je in verschillende mogelijkheden voor cashoplossingen voor de verwerking van contant geld 

  1. Hulp nodig? Richard denkt graag met je mee.

Kom in contact met Richard

Ik help je graag te beoordelen welke betaaloplossing het beste bij je past.

retail.nl@brinks.com